Mik azok a bioműanyagok, milyen mértékben jelentenek hatékony megoldást a fenntartható működésre, és mennyire számít elterjedtnek a gyakorlati alkalmazásuk? A cikkben ezzel a kérdéskörrel foglalkozunk.

Pontosan mik is azok a bioműanyagok?

A kőolajból származó hagyományos értelemben vett műanyag környezetbarát alternatívája. A bioműanyagok akár egy adott százalékban, vagy pedig teljes egészben növényi alapanyagok felhasználásával készülnek.

Az esetek többségében cukornádból, kukorica, vagy a legújabb irányaztoknak megfelelően akár tengeri hínár is szolgáltathatja a bioműanyagok alapját. Az alkalmazásuk másik fontos komponense, hogy az alapvetően növényi alapú bioműanyagok egy racionális perióduson belül képesek lebomlani.

Le kell ugyanakkor szögezni, hogy nem minden bioműanyag bomlik le teljes egészében, illetve a lebomlás csak bizonyos feltételek teljesülésével valósul meg. Szelektív gyűjtésre van szükség, majd speciális komposzttelepeken kell biztosítani a lebomláshoz szükséges feltételeket.

Mennyire elterjedt manapság a bioműanyagok használata?

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint mérsékeltnek számít a bioműanyagok alkalmazása. Mellettük szól, hogy kőolaj felhasználásától mentesen valósulhat meg az előállításuk, ugyanakkor a széleskörben történő használatuknak vannak bizonyos akadályai.

A bioműanyag előállításához ugyanis mezőgazdasági termőföldekre van szükség. Ezen termőterületeknek jelenleg mintegy 0,02 százaléka látja csak el a bioműanyag feldolgozó ipart. Ezt az arányt csakis az élelmezéshez használatos földek kárára lehetne növelni, nem beszélve a földterületek túlzott kihasználásával kockáztatott talajerózió veszélyeiről.

A komolyabb volumenben történő alkalmazást hátráltatja továbbá az a tényező is, miszerint a bioműanyag előállítása költséges folyamat. Szerencsére globális és hazai viszonylatban is működnek már előremutató példák.

Aktuális helyzetkép a bioműanyagok használatát illetően

Az elmúlt néhány évben nagyobb nyilvánosságot kapott a környezetszennyezés, illetve hulladékfelhalmozás témaköre, ennek megfelelően kezd kirajzolódni egy a fenntarthatóság irányába mutató trend.

Magyarországon ugyanakkor még mindig kuriózumnak számítanak a bioműanyagot alkalmazó gyártó és forgalmazó cégek, holott a fogyasztók részéről növekvő igény mutatkozik az ilyen típusú termékek és megoldások iránt.

Világviszonylatban mintegy hárommillió bioműanyag alapon dolgozó termék előállító cég szerepel a nyilvántartásban. Az ismertebb márkák közül a Fuji Xerox még a 2007-es évben tornázta fel 30 százalékra a bioműanyag arányát a nyomtatókban.

A Coca-Cola és a Pepsi a forgalmazott palackokon keresztül igyekszik növelni a bioműanyag arányát, a Ford egyes modelleknél használja az innovatív alapanyagot, a Procter & Gamble pedig a Pantene sampont kínálja a fogyasztóknak cukornád alapanyagú flakonban.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük