Milyen korlátozó intézkedések léptek érvénybe az egyszerhasználatos műanyagokkal kapcsolatban? Mik az aktuális, illetve várható tendenciák a magyarországi, valamint a nemzetközi viszonylatban?

A bejegyzésben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg részletesen, külön részletezve a már tiltó listán szereplő egyszerhasználatos műanyag termékeket.

Az egyszerhasználatos műanyagok korlátozását indokló tényezők

A globális szintű korlátozás mögött a természetben felgyülemlő hulladék fokozott mennyisége áll. Ott vannak elrettentő példaként az Európai Bizottság által publikált adatok, amelyek szerint a tengerekben és óceánokban felgyülemlő szemét 80 százaléka műanyag.

Még inkább aggodalomra ad okot, hogy ezen hulladék nagy része lassan bomló műanyag. Vagyis a vízbe kerülve nemcsak felgyűlik a tengerekben és óceánokban, hanem szép lassan a vízi élővilág szervezetében is megjelenik.

Tehát az egyszerhasználatos műanyag az emberi élelmiszerláncba is bekerül, komoly egészségügyi kockázatot jelentve így.

Egyszerhasználatos műanyagok, amelyek Európai Uniós szinten tiltottak

Talán az egyszerhasználatos műanyagból készült szívószálak kapták a legnagyobb nyilvánosságot ezen a téren. Velük együtt az egyszerhasználatos villák, kések, kanalak és tányérok alkalmazását is érinti a korlátozás.

Szintén ide sorolandók az egyszerhasználatos műanyagból legyártott fülpiszkálók, valamint a léggömbökhöz használt pálcikák. Mindezen felül az oxidatív formában lebomló műanyagok, az ételtartók és az expandált polisztirol felhasználásával gyártott poharak is a tiltott kategóriába kerültek.

Mivel az Európai Unió a 2021-es évtől várja a tagállamoktól az irányelvek betartását, ennek megfelelően a hazai törvényhozó testület döntése értelmében Magyarországon 2021. július 1-től számít tiltottnak a fentebb taglalt egyszerhasználatos műanyag termékek, illetve csomagolóanyagok alkalmazása.

Sőt, a hazai jogszabályok még túl is teljesítik az EU elvárásait. Ugyanis a magyar szabályozás pluszban a műanyag zacskók használatának korlátozását is tartalmazza.

Az egyszerhasználatos műanyagok korlátozásának várható trendjei

Ami a korlátozó intézkedésekre vonatkozó tendenciákat illeti, vélhetően tovább szigorodnak majd az egyszerhasználatos műanyagokra vonatkozó szabályok és lehetőségek. Ugyanis a globális felmelegedés ütemének csökkentése, illetve a környezetszennyezés visszaszorítása közös érdek.

Csakis a fenntartható és környezetbarát alternatívákkal, illetve a körforgásos gazdasággal van lehetőség kedvezőbb irányba fordítani a releváns folyamatokat. Ennek megfelelően amennyire csak lehet, célszerű minimalizálni az egyszerhasználatos műanyagok használatát. Többek között mi is erre törekszünk a gyártási folyamatainknál.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük