Milyen formában, mértékben és tendenciák mellett történik az újrafeldolgozható csomagolóanyagok alkalmazása? Milyen opciók állnak rendelkezésre ezen a téren, illetve mi várható a jövőben?

A cikkben a felsorolt kérdések mentén igyekszünk rávilágítani az újrafeldolgozható csomagolóanyagok kiemelt hozzáadott értékére.

A fenntartható és környezettudatos gyártási folyamat egyik fontos pillére

Többek között a megvásárolt termékek, élelmiszerek és egyéb árucikkek gyártása és forgalmazása következtében is elképesztő mennyiségű csomagolóanyag használata történik. Míg ez sokáig hulladékká vált, addig a környezettudatoság jegyében egyre gyakoribb az újrafeldolgozása.

A csomagolóanyagok újbóli felhasználása, újrahasznosítható vagy komposztálása egyértelműen a fenntarthatóságot segíti elő. Ennek köszönhetően ugyanis nemcsak a csomagolóanyagok élettartamát lehet kitolni, de egyúttal a már nem használt csomagolóanyagokból keletkező hulladék mennyisége is redukálható.

Pozitív fejleményként értékelhető a témakört illetően az is, hogy egyre több és több piaci szereplő jelöli ki egyértelmű célként az újrafeldolgozható csomagolóanyagok hasznosítását.

Milyen matériákról beszélhetünk az újrafeldolgozható csomagolóanyagok esetében?

Többek között a mi dunaújvárosi gyártó egységünkben is napi szinten történik ilyen jellegű hasznosítás. Ugyanis környezetbarát jelleggel újrahasznosítható és komposztálható PLA evőeszközök és csomagolások gyártására is be vagyunk rendezkedve, igény szerint akár komolyabb volumenben.

Egyre gyakoribb jelenségnek számít többek között az élelmiszeripari termékek és készételek csomagolása kapcsán az eldobható műanyag alternatívák helyett az újrahasznosítható rugalmas papírcsomagolás alkalmazása is.

A különféle palackok és flakonok gyűjtése kapcsán a fogyasztók is egyre tudatosabbak, majd az így visszajuttatott csomagolást a gyártók tudják alkalmazni újból feldolgozott formában. Egyre több tehát az optimizmusra okot adó tényező, ami kifejezetten örömteli.

Az újrafeldolgozható csomagolóanyagok jelentőségéről ipari méretekben

Természetesen ipari méretekben és volumenben mutatkozik meg csak igazán az újrafeldolgozható csomagolóanyagok jelentősége és hozzáadott értéke. Elvégre minél nagyobb ütemben történik magának a csomagolóanyagnak a hasznosítása, annál komolyabb léptékben fejlődhetünk egy fenntarthatóbb világ irányába.

Ezzel kapcsolatban szintén pozitív fejlemény, hogy egyre több és több multinacionális és ismert vállalat teszi le a voksát a környezetbarát megoldások mellett. Ha egy-egy globális szereplő elkötelezi magát az újrafeldolgozható csomagolóanyagok alkalmazása mellett, az automatikusan fogja generálni a hasonló irányt a többi piaci szereplő részéről is.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük