Mindenképp szerettünk volna külön cikket szentelni annak a fejleménynek, hogy az újrahasznosítás jegyében már első komposztálható termékünk is megszületett. A bejegyzésben a biopolimer felhasználásával készített vendéglátóipari lebomló tálcák készítésének a részleteit mutatjuk meg.

Miért pont biopolimert használunk a lebomló tálcák gyártásához?

A biopolimer alkalmazása a karbonsemlegesség céljából, az ökológiai lábnyom csökkentése végett történik. A biopolimerek ugyanis megújuló erőforrás segítségével előállítható szerves molekuláknak számítanak.

A használatuk nagy előnye, hogy a kedvező fizikai tulajdonságaik mellett biológiai úton le is bonthatók. Tehát a lebomló – komposztálható – biodegradálható biopolimerek hasznosításán keresztül a körforgásos gazdaság, illetve a karbonsemlegesség szellemében is fontos lépéseket tehetünk.

Többek között ezért is nagy szó, hogy a vendéglátóipari tálcákat már a kutatás – fejlesztés- innováció hármasának ilyen fejlett módján kivitelezhetjük.

A lebomló tálcákkal egybehangzó nemzetközi irányok és intézkedések

Többek között tiltásokon és adóemeléseken keresztül egyre több ország vezetői vezetnek be korlátozó intézkedéseket az egyszerhasználatos műanyagok használatára vonatkozóan. Ezzel párhuzamosan az újrafeldolgozás és az újrahasznosítás a csomagolóanyagok alkalmazását tekintve is egyre komolyabb szerepet kap.

Elég csak megemlíteni a L’Oréal által megfogalmazott irányelveket. A nemzetközileg ismert brand ugyanis a fenntarthatóságot követendő irányként meghatározva a 2030-as évben már a csomagolásokhoz felhasznált műanyagok 100%-át újrahasznosított, illetve bio forrásokból kívánja beszerezni.

Hasonló tendencia mutatkozik egyébként a felhasználók irányából is. Vagyis folyamatosan gyarapodik azoknak a fogyasztóknak a bázisa, akiknél a fenntarthatóság egyenesen elvárásnak számít.

A lebomló tálcák gyártásához alkalmazott technológia sajátosságai

A tálcák gyártása Engel fröccsöntő gépeken történik. A technológia nagy előnye, hogy precíz és folyamatos hulladékmentes sorozatgyártás valósítható meg segítségével.

A biopolimerből készített lebomló tálcákat egyébként elsősorban önkiszolgáló éttermek tudják használni, és a sérült tálcák begyűjtés után könnyen komposztálhatóak.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük