A cikkben a körforgásos gazdaság lényegét, koncepcióját, valamint a gyakorlati megvalósítását ismertetjük. Őszintén bízunk benne, hogy a fogalom megismerése és alkalmazása új távlatokat nyithat a környezetvédelem és fenntarthatóság frontján.

Lesz szó továbbá a körforgásos gazdaság úttörőinek számító ágazatokról és cégekről is, követendő példát mutatva a megvalósításhoz.

A körforgásos gazdaság lényege és alapvető koncepciója

A rendszer és koncepció lényegét a következő mondatban lehet összefoglalni: „amit ma termékként használunk, abból a jövőben alapanyag lesz”. Nyilván ez egy végtelenül leegyszerűsített megfogalmazás, viszont hűen tükrözi a körforgásos gazdaság alapelvét.

A cél ezáltal azt elérni, hogy ne beszélhessünk hulladékképzésről vagy termelésről. Fontos, hogy egy komplex és összetett rendszerről van szó. Vagyis része a termékek gyártása, azok felhasználása változatos formában, majd pedig az alapanyagként történő újbóli hasznosítással zárul be úgymond a kör.

Pontosan ebben tér el a körforgásos gazdaság a hagyományos értelemben vett metódustól. Emiatt eredményezhet fenntarthatóbb működést.

A körforgásos gazdaság úttörőinek számító ágazatok és szereplők

Mindenképp textilipar számít annak a területnek, amelyikre a körforgásos gazdaság egyik úttörője cím remekül illik. A gyakorlati megvalósítás ugyanis ágazaton belül egyaránt megjelenik az innovatív gyártási folyamatok terén, a marketingstratégia részeként, és nem utolsó sorban a fogyasztói preferenciák frontján is.

Külön érdemes kiemelni a svéd H&M vállalatát. Néhány évvel ezelőtt bonyolították le nagy sikerrel az úgynevezett „Bring it” kampányt, aminek a keretei között a vásárlók visszavihették a használt ruháikat, amelyek aztán a körforgásos gazdaság részekén kerültek újfent hasznosításra.

Persze a textiliparon kívül is akadnak úttörők. Ott van példaként a fotóipar képviselőjének számító Canon. A Canon termékei a használatot követően összegyűjtésre kerülnek, majd komoly minőségbiztosítás mellett új produktum készül belőlük.

A körforgásos gazdaság alkalmazásának lehetőségei

Az innovatív és fenntartható rendszer alkalmazása minden olyan területen segíti a fenntarthatóságot, ahol egyébként hulladékképződés történik. A gyakorlatban ez leginkább a gyártás, a csomagolás és fogyasztás területét érinti.

A megvalósítás pedig összehangolt gondolkodást és mechanizmust igényel. Ideális esetben egy-egy termék gyártása is már a körforgásos gazdaság szellemében valósul meg. Majd pedig racionális fogyasztás mellett az újbóli hasznosítás lehetősége is teljes mértékben adott.

Többek között mi is ezen elvek mentén korszerűsítjük és racionalizáljuk a gyártási folyamatainkat, illetve teszünk fontos lépéseket a környezettudatos működés irányába.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük