Milyen formában és innovatív fejlesztéseken keresztül hódít teret a robotizáció a műanyagiparban? A cikkben ezt a kérdést vizsgáljuk meg gyakorlati szemszögből, külön-külön kitérve egyes konkrét feladat típusokra és robotokra.

A robotizáció műanyagiparban történő alkalmazásának mozgatórugói

Legyen szó bármilyen műanyagipari folyamatról és eljárásról, a termelékenység javítása, a hatékonyság fokozása és a komplett metódus optimalizálása konstans ösztönzést jelent. A felsoroltakon mindegyikével szinergiában van a robotok alkalmazása.

A hét minden egyes napján 0 – 24-ben dolgozó robotok segítségével ráadásul a gyártás egyenletes minősége is sikeresen fenntartható. Mindez ráadásul úgy kivitelezhető, hogy közben nem kell a teljesítmény csökkenésével kalkulálni.

A viszonylag egyszerűen programozható és betanítható robotok nagyszerű alternatívái lehetnek a költséges és sokszor körülményesen biztosítható élőmunkának. Ezek egytől egyig olyan érvek, amelyek vastagon húzzák alá a műanyagipar robotizációjának létjogosultságát.

Innovatív fejlesztések a műanyagiparban – a robotizáció erejével

A műanyagipar egyes területeire és feladataira specializáltan történik először az újabb innovációk fejlesztése, majd pedig a gyakorlati alkalmazása. Ma már – többek között – a gépkiszolgálás területén, a CNC esztergák mellett, fröccsöntő gépeknél, továbbá élprések vagy sajtoló prések esetében egyaránt megfigyelhető a robotizáció jelenléte.

De meg lehet említeni fröccsöntés ágazatát, aminek gyakorlatilag a teljes spektruma automatizálható a robotizáción keresztül. Ennek pedig a kiemelt hatékonyságon és produktivitáson egyéb előnyei is lehetnek.

A műanyagok és polimerek környezetében gyakran jelen lévő káros gázok ugyanis nem az emberi munkaerő szervezetét fogják így megterhelni. Ha pedig a fokozott érzékenységet igénylő kisebb alkatrészek összeszerelése a cél, a robotizáció annak kapcsán is segítséget jelent.

Robotizáció a műanyagiparban – konkrét példán keresztül

Vegyük példaként a fröccsöntés folyamatát, és nézzük meg rajta keresztül a robotok közreműködésének a hozzáadott értékét. A robotizáció segítségével nyugodtan a gépekre bízható folyamat következtében létrejövő a munkadarab kivétele, mégpedig a különválogatással, illetve a hulladéknak számító matéria instant visszadolgozásával.

Fröccsöntésnél olyan részfeladatok is abszolválhatók a robotizáció által, mint például a műanyagok utólag történő megmunkálása, a csomagolás, a lakkozás, vagy pedig a praktikus elrendezés a tárolóként használt tálcán.

Minden csak tudatos tervezés, majd pedig hozzáértő programozás kérdése. A robotizációnak hála nekünk is sikerült fejleszteni a hatékonyságunkat, méghozzá fenntartható és környezetbarát módon.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük