Extrudálás – síkfólia gyártás

A műanyag extrudálás gyártási módszere lehetővé teszi, hogy a granulátumból hő segítségével szinte végtelen hosszú és különféle alakú anyagot lehessen készíteni. Technológiánknak köszönhetően gépparkunk extrudere hőformázható fóliatekercsek gyártására is alkalmas.

A gyártási módszer alapja egy kis méretű plasztik granulátumokból álló fólia alapanyag, melyet egy zárt, henger alakú, csigaorsóval felszerelt feldolgozó egységbe juttat a gép. Ez a beépített csigaorsó a folyamatos alapanyagáramlásért felelős, aminek következtében a súrlódás és a forgás hatására az alapanyag megolvad.

pic1

Ezt követően az olvadt műanyag az extrudáló szerkezet végén a legfontosabb állomásra jut. Itt egy szerszám segítségével történik a kívánt formának, vastagságnak és a fólia más tulajdonságainak megmunkálása. A folyamat végeztével az anyag lehűl és elnyeri végleges formáját. A megszakítás nélküli extrudálási folyamatok lehetővé teszik a költséghatékony nagy mennyiségű fóliák legyártását.

Mivel a hőre lágyuló műanyagok a hevítés által számtalan alkalommal újraformálhatóak, az ilyen és ehhez hasonló fólia alapanyagú termékek a megfelelő gyűjtés útján újra felhasználhatóak lesznek. Cégünk a fóliatekercseket extrudálás útján készíti, melyek polipropilénből készülnek, így vastagságuk 0.4 és 1.2 milliméter között mozog, szélességük pedig akár 800 milliméter is lehet.

pic2

Átlátszó, de akár színes alapanyagból is tudunk a két oldalon különböző színű műanyag fóliát készíteni gépünk ikercsigás kialakítása miatt. Az extrudálás során gyártott fólia a későbbi gyártási folyamataink alapanyagát is képezheti: eldobható ételdobozokat és tálcákat készítünk belőle.