Préslégformázás - tálcagyártás

A műanyagok hőformázásának rengeteg technikája van, amelyeket leginkább a formázás módja különböztet meg. Ezek az egyszerű fóliahajtástól a komplex vákuum formázáson át (más néven negatív nyomásos) a préslégformázás (más néven pozitív nyomásos) módszeréig terjednek.

A formázáshoz szükséges hőmérséklet a felhasznált alapanyagtól függ, de általában 149°C és 205°C között éri el a megfelelő kezelési hőmérsékletet. A préslégformázás technikájának is több fajtája van: az alacsony nyomású folyamatokhoz már 0.68 bar nyomás is elegendő, míg a lap és lemez anyagok már az üvegszálas műanyagokkal vetélkednek, melyek formázásához akár 207 bar nyomás is kellhet.

A préslégformázás a költséges szerszámok használata nélkül, a fröccsöntéshez hasonló részletes megmunkálást és magas minőséget szolgáltat. Ez a technika a gyártási folyamat során lehetővé teszi a lemez hátsó oldalán a textúrák, szegélyek formázását, melyek megszokottak a fröccsöntéssel készült termékek esetében is. A préslégformázás egyik előnye, hogy magasabb minőséget nyújt a vákuumformázáshoz képest.

Préslégformázás első lépése a minta elkészítése az egyedi termék tervrajza alapján, ezután a mintából mesteremberek készítenek egy keményfa vagy fém öntőformát. A fa formát általában abban az esetben használjuk, ha az ügyfél szeretne prototípust vagy nagyon alacsony lesz a gyártás szériaszáma. A szabályozott hőmérsékletű, alumínium formát teljes kapacitású gyártáshoz használjuk. Az alumíniumforma hőszabályozási képessége által el tudjuk kerülni a gyártási problémákat, így a sorozatgyártás folyamatossága is biztosítottá válik.

LenoPack által használt préslégformázási technológia 0.4 és 1.2 mm közötti vastagságú lapok feldolgozását teszi lehetővé. Mialatt a gépben vákuum jön létre, a gép sűrített levegővel a hevített lapokat a nyomóformához szorítja. A módszer által 5 bar nyomással lehet a lap felületét formázni szemben az egyszerű vákuumos megoldással, mely csak 0.96 barra képes.

A préslégformázással készített termékeket főként éttermek használják házhozszállításhoz, illetve élelmiszerfeldolgozók az élelmiszerek csomagolásához, de a zöldség és gombatermesztők körében is népszerű az értékesítésnél.

Az általunk gyártott műanyag dobozokkal gyakran találkozhatunk még szögletes tál, svédtál, gomba tálca, zöldséges tálca, húsos tálca, vagy elviteles doboz formájában is.