Mit jelent az ESG szemlélet, milyen formában és módon van jelen a vállalatirányítás terén, illetve miként válhat egy üzleti vállalkozás ESG vállalattá? A cikkben ezeket a kérdéseket fogjuk megválaszolni.

Ezen felül óvatos jóslatokba is bocsátkozunk annak kapcsán, hogy mi várható a jövőben az ESG szemlélet globális és hazai szintű elterjedése és népszerűsége kapcsán.

Az ESG alapok szerepéről és lényegéről

Az ESG alapok gyakorlatilag a hagyományos befektetési alapokhoz hasonló eszközökkel rendelkeznek. Tehát az alapkezelő részvényeket, kötvényeket és egyéb eszközöket vásárol, majd ezek lényegi részét a befektetők számára visszaosztja.

Maga az ESG egyébként egy mozaikszó, az angol nyelvű Environment, Social és „Governance” fogalomkörökből áll össze. Magyarul a környezeti, társadalmi és vállalatvezetési funkciók együttesét kell érteni alatta.

Az ESG alapoknak tehát a három szempont szerint egyaránt jól kell teljesíteniük annak érdekében, hogy az elvárt szinten értékelje őket a piac. Merthogy a megbízhatóságuk áll vagy bukik a környezeti, társadalmi és vállalatvezetési funkciók közös halmazán.

Miként lehet egy vállalkozás ESG?

Ennek a sikeres megvalósulásához értelemszerűen elengedhetetlen, hogy a szóban forgó vállalat a fentebb taglalt kritériumok mindegyikében kifogástalanul teljesítsen. A környezeti faktor kapcsán például a hulladékkezelés, a légszennyezés mértéke, illetve a körforgásos gazdaság elősegítése segíthet sokat.

A társadalmi tényezőknél a munkavállalók és ügyfelek kezelése, az emberi jogok figyelembe vétele, valamint a személyes adatok védelme jelenthet kiemelt prioritást. Vállalatvezetési fronton pedig a transzparens működésnek, a financiális áttekinthetőségnek, valamint az üzletileg etikus magatartásnak lehet nagyobb súlya.

Ahhoz tehát, hogy egy vállalat ESG minősítést kapjon, a felsoroltak mindegyikében élen kell járnia. A prognózisok szerint a jövőben még inkább.

ESG trendek és várható jövőkép

A közelmúlt társadalmi, egészségügyi és gazdasági eseményei rávilágítottak, hogy az ESG befektetések a transzparens jellegen és a pozitív értékeken felül még válságállónak is bizonyulnak.

Ennek megfelelően erőteljes térnyerésre lehet számítani ezen a téren. Minden bizonnyal egyre több és több vállalat tekinti majd követendő példának az ESG vállalattá válást, ami egyfajta öngerjesztő folyamatként pozitív hatást gyakorolhat több iparág működésére.

Ugyanis a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási mechanizmusok fenntarthatóvá és átláthatóvá válásával ténylegesen stabil, hatékonyan működő és jól prosperáló cégek jöhetnek létre. Ezt a pozitív jövőképet pedig csakis üdvözölni lehet.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük